Subscribe:

Ads 468x60px

MY BLOG

Tuesday, August 9, 2011

Cinta Razak

Razak seorang lelaki yang biasa. Hidupnya normal seperti orang lain. Dia mempunyai kekasih bernama Syahira. Dia amat menyayangi kekasihnya. Apa sahaja yang kekasihnya inginkan, pasti dikotakannya. Cinta Razak pada Syahira amat besar lagi tebal. Tapi malangnya Syahira ni seorang yang keras kepala. Apa yang razak buat, hampir semuanya tidak benar dimata Syahira. Razak hanya mampu bersabar dengan kerenah Syahira.

Suatu hari, Razak mengajak Syahira keluar untuk makan tengah hari di tempat kesukaannya. Tetapi ditolak Syahira atas alasan tidak suka keluar bersama. Ucapan itu membuat hati Razak terkedu lalu terkilan dengan Syahira. Mereka sering bertengkar. Sepertinya mereka kurang serasi bersama. Razak hanya mampu bersabar kerana terlalu menyayangi Syahira. Pernahkan Syahira berfikir akan pengorbanan Razak. Syahira hanya tahu menyalahkan Razak sahaja.

Pada tanggal hari lahir Syahira, Razak sedang sibuk. Tetapi masih mengingatkan tentang hari lahir Syahira. Sebelum Razak ke kerja, dia sempat mengirim sepucuk SMS, yang bertulis "Syahira yang abg sayangi, abg terlalu menyayangimu, tapi mengapa kamu sering menyalahkan apa sahaja yang abg lakukan, tidakkah kamu menyayangi abg? Atau kamu tidak pernah ada perasaan pada abg?" dengan perasaan hampa dan sedih, Razak mengirim mesej itu.

Syahira hanya endah tidak endah dengan kiriman Razak itu tadi. Razak hanya mendiamkan diri dan menerima segala ujian dari tuhan tentang kekasihnya itu. Adakala Razak merasa gembira kerana kehadiran Syahira disisinya, adakala juga Razak merasa pilu atas layanan Syahira padanya sebegitu rupa. Difikirannya, adakah Syahira benar-benar menyayangi Razak. Mungkin Syahira tidak pandai menjaga hati seseorang, atas sebab tiada pengalaman, Razak memujuk dirinya agar tidak memikirkan negatif tentang Syahira.

Seminggu Razak mendiamkan diri, Syahira masih keras kepala. Tiba-tiba Syahira terdetik untuk menanyakan hal Razak, lalu Syahira memandu untuk berjumpa Razak dirumahnya. Alangkah terkejutnya Syahira apabila melihat Razak keluar dengan perempuan lain. Cemburu Syahira mulai terasa. Razak disergah oleh Syahira lalu menampar Razak sambil menangis. Mengapa Razak sanggup melakukan hal ini pada Syahira. Razak hanya berlalu tanpa berkata apa-apa. Syahira mengejar Razak sambil bertanya, "Abg, abg mungkir janji dengan saya, abg cakap abg sayangkan saya, tetapi mengapa abg curang dengan saya?"

Razak membuka mulutnya dan berkata dengan nada hairan "SIAPA AWAK? PERNAH KITA BERJUMPA?". Kata-kata Razak membuat hati Syahira terluka. Syahira terus pulang ke rumah sambil menangis teresak-esak. Segala kenangan Razak bersama Syahira terlintas difikirannya. Syahira mengambil keputusan untuk melupakan Razak. Tetapi tidak berhasil, cinta dan sayang Razak pada Syahira baru dirasainya setelah menangiskan Razak. Syahira menyesal atas perbuatannya kepada Razak. Syahira tidak menghargai kasih sayang Razak.

Seminggu berlalu,tetapi Razak masih bersama perempuan itu, membuatkan hati Syahira lebih sakit. Syahira lantas berjumpa Razak, sambil menangis dan merayu. Syahira menyatakan yang dia menyesal atas perbuatannya dan berjanji tidak akan mengulangi lagi kesalahannya. Razak masih tidak mengendahkan Syahira. Syahira berkata,

"Abang, saya tahu saya banyak silap dengan abg. Abg pernah cakap manusia tak semua sempurna dan tak pernah lari dari silap, saya sedar saya silap, tak layan abg macam yang abg nak, tak hargai kasih sayang abg, saya sedar saya keras kepala. Apa yang abg cakap saya hanya tak endah, saya sedar banyak salah saya pada abg. Abg hukumlah saya. Saya terima, tetapi abg kembali dalam hidup saya. Saya merayu pada abg"

Razak tersenyum mendengar kata-kata Syahira. Razak pulang kerumah dengan senyuman tetapi Syahira pulang dengan tangisan. Keesokannya, perempuan yang selalu bersama Razak datang bersama Ibu Razak membawa satu rombongan. Syahira mula terkejut sambil hairan. Syahira menjemput mereka naik kerumah. Perempuan itu menyatakan bahawa mereka membawa rombongan meminang. Syahira berasa hairan dan bertanya, "Siapakah kamu? kenapa kamu selalu bersama Razak?".

Perempuan itu tersenyum dan memberitahu Syahira yang dia adalah ibu saudara Razak dan dia sentiasa bersama Razak hanya sekadar untuk menyiapkan barang-barang meminang dan berkahwin akan datang, Razak hanya ingin membuat kejutan pada Syahira. Alangkah gembiranya Syahira mendengar penjelasan itu. Dalam masa yang sama, Syahira merasa dirinya masih lagi dihargai dan disayangi. Akhirnya mereka selamat diijab kabulkan. Alhamdulillah..

SEKIAN..

0 comments:

Post a Comment